GRATIS forsendelse fra 3000 kr. - Levering inden for 5 arbejdsdage - Ombytning inden for 14 dage efter levering

Pashmina - uld eller håndvævet tørklæde?

Kashmir blog Peter Greša

Pashminauld - findes der sådan noget? Og er denne uld bedre end kashmir? Nej. Pashminauld, som en særlig form for kashmiruld, findes ikke. Når vi taler om pashmina, er der altid tale om det traditionelle håndvævede tørklæde lavet af kashmir eller en blanding af kashmir og silke. Pashmina som et naturligt tekstil findes ikke.

Hvorfor betragter man egentlig nogle gange pashmina som betegnelse for en særlig slags kashmir? Det skyldes udtrykket "pashm", der på persisk betyder "uld". Dette udtryk kom til Nepal, hvor man begyndte at væve tørklæder af kashmiruld - og her opstod betegnelsen "pashminauld“.

Pashminauld - et kig ind i historien

Udtrykket pashminauld har levet og lever stadig sit eget liv. I begyndelsen fandtes det persiske "pashm", dvs. "uld". Det blev brugt for århundreder siden som betegnelse for håndvævede tørklæder med kashmir, og tilfældigvis begyndte man at bruge pashminauld som  betegnelse for det stof, tørklæderne blev fremstillet af.

Nogle myter fra højlandsregionerne i Himalaya taler også om en særlig slags ged, som giver pashminauld, der er blødere end kashmir – pashminageden, som den bliver kaldt. Men den eksisterer ikke andre steder end i myter. Der findes heller ikke særlige steder på kroppen af ​​kashmirgeden, hvor underulden, som man kæmmer kashmirfibre fra, vil være så meget anderledes, at den fortjener en anden betegnelse.

Produkter af såkaldt pashminauld kan være falske!

Pashmina var, er og vil altid være betegnelsen for elegante håndvævede og farvede kashmirtørklæder. Nogle sælgere i Europa, hvor begrebet "Pashmina" ikke er et beskyttet varemærke, bruger forvirrende mærkning af ​​kashmir til egen fordel, nemlig ved at kalde produkter, som ikke indeholder kashmir, for "pashminauld-produkter". Sådanne vildledninger finder du ikke hos os.